• 0721179179
  • Str. Gh.Doja, nr.7, bl. 35F, Ploiești
  • Luni - Vineri: 09:00 - 20:00
Ce soluții există pentru corectarea poziției dinților?

Ce soluții există pentru corectarea poziției dinților?

Malpoziția dinților este o situație destul de frecvent întâlnită în rândul pacienților de toate vârstele. Malpoziția este de fapt poziționarea anormală a dintelui pe arcadă sau în alveolă. În această categorie pot intra dinții înghesuiți, dinții încălecați sau poziționarea dinților prea în față sau prea în spate în alveolă, ceea ce poate duce implicit la malocluzie. Ce soluții există pentru corectarea malpoziției dentare? Aflați din acest material, de la specialiștii SWISSDENT.

Malpoziția dentară este o problemă stomatologică frecvent întâlnită și reprezintă apariția dintelui în poziție anormală în arcadă. Din fericire, există multiple soluții pentru această problemă, toate disponibile în cadrul clinicii SWISSDENT.

De ce apare malpoziția dentară?

Cauza apariției malpoziției dentare poate fi legată de o deviație dentară și de un decalaj care apare în momentul schimbării dinților de lapte cu cei definitivi.

Cel mai des, apare în intervalul 6-14 ani și duce la apariția dinților incluși - cei care rămân în os sau erup parțial sau a dinților strâmbi. Dacă dinții nu au loc suficient pe arcadă, atunci pot apărea dinții înghesuiți, iar dacă arcada este prea mare, din diferite cauze, poate duce la spațiere dentară excesivă.

Dinții înghesuiți, cea mai des diagnosticată formă de malpoziție dentară

Există mai multe tipuri de malpoziție dentară. În unele cazuri, dintele este poziționat fie prea în față, fie prea în spate, ceea ce duce la malocluzie dentară (mușcătura nu se realizează corespunzător, tocmai din cauza acestei poziționări anormale, iar arcada superioară nu se așează corect peste arcada inferioară)

Alteori, poate să apară rotirea dintelui față de ax sau să existe o spațiere excesivă între dinți.

Însă cea mai diagnosticată formă de malpoziție dentară este reprezentată de dinții înghesuiți.

Dinții înghesuiți sunt o consecință directă a faptului că există o neconcordanță ”geometrică” între mărimea dinților și cea a maxilarelor. Faptul că dinții sunt prea mari atrage după sine o erupție anormală a acestora. Rezultatul? Dinții se vor înghesui, pentru a putea încăpea pe arcadă.

Malpoziția dinților este, în acest caz, inestetică și îngreunează procesul normal de curățare, crescând totodată și riscul apariției unor afecțiuni dentare, precum cariile, gingivita și boala parodontală.

Medical vorbind, această situație este denumită dizarmonie dento-maxilară cu înghesuire.

Cum este ales planul de tratament pentru malpozițiile dentare?

În primul rând, dacă pacientul are o malpoziție dentară, aceasta are nevoie să fie diagnosticată exactă, iar cauza să fie identificată. Respectarea intervalului recomandat pentru consultul de specialitate este cea mai bună soluție pentru diagnosticare și identificarea planului optim de tratament. De asemenea, poate fi nevoie și de investigații suplimentare, care să ajute medicul de specialitate să găsească cea mai bună soluție de tratament.

Gutiererele ATM, o primă soluție de tratament pentru corectarea poziției dinților

Gutiera ATM este, de fapt, o soluție de tratament! Află care sunt situațiile în care este recomandată! Gutiera ATM este recomandată în cazul în care există disfuncții la nivelul articulației temporo-mandibulare, în ideea de a obține o estetică facială normală.

Mai specific, această gutieră ATM sau șplint este recomandată în:

  • asimetrii, ocluzie deschisă sau ocluzie încrucișată
  • diagnosticare la pacienții cu abrazii dentare
  • eliminarea durerilor, implicit cele de la nivelul capului, produse de funcționarea incorectă a articulației temporo-mandibulare
  • în cazul pacienților care suferă de bruxism
  • eliminarea sunetelor produse de articulație, click-uri sau pocnituri
  • obținerea unei stabilități ortodontice
  • eliminarea disconfortului din timpul masticației

Gutiera ATM este asemănătoare celei folosite de sportivi. Aceasta este personalizată și adaptată danturii fiecărui pacient, fiind un dispozitiv detașabil.

În general, după această terapie, este necesar și un tratament ortodontic, repoziționarea corectă a dinților și arcadelor dentare.

Aparatul ortodontic corectează poziția dinților

Faptul că aparatul dentar este recomandat în principal copiilor și adolescenților este un simplu mit. Montarea unui aparat dentar este recomandată și în cazul adulților, iar rezultatele sunt cât se poate de eficiente.

Aparatul dentar ajută la îndreptarea dinților, redarea funcționalității acestora și, bineînțeles, îmbunătățește aspectul estetic al danturii, redând pacientului încrederea în sine.

Pentru a avea un confort sporit, pacientul poate alege un aparat dentar mobil sau unul invizibil, care să nu afecteze foarte mult interacțiunea socială.

Alegerea aparatului ortodontic se face în funcție de câțiva factori importanți.

Unul dintre aceștia este factorul financiar. În funcție de bugetul disponibil al clientului, acesta poate alege un aparat ortodontic de calitate superioară sau un aparat ortodontic standard. Aparatele ortodontice de ultimă generație sunt mai scumpe decât cele obișnuite, deoarece oferă mai multe avantaje celui care le poartă.

Factorul estetic este și el la fel de important. Dacă pacientul are un job care presupune interacțiunea cu foarte multe persoane sau dacă duce un stil de viață social activ, atunci alegerea aparatului va fi făcută în funcție de aspectul estetic. Sunt aparate ortodontice cu brackeți invizibili, care sporesc starea de confort a pacientului.

Aparatele dentare pot fi fixe, dar și mobile. Cele mobile sunt aparatele pe care pacientul le poate îndepărta singur din cavitatea orală, fără ajutorul medicului de specialitate.

Dacă vrei să redai aspectul estetic al dinților tăi, poți alege un astfel de tratament ortodontic. Programează-te acum pentru o consultație, iar specialiștii SWISSDENT găsesc cele mai bune soluții pentru tine!

Fațetele dentare pot rezolva problema malpoziției dentare

Fațetele dentare sunt cea mai eficientă alternativă pentru a obține un zâmbet perfect, în cel mai scurt timp. Acestea redau aspectul estetic al dinților și odată cu acesta, și încrederea de sine.

Sunt foarte mulți pacienți care ajung în cabinetul stomatologic, ferm convinși de faptul că fațetarea dentară este un proces dureros, că riscurile sunt mari, iar rezistența acestora redusă. Total fals. Acestea sunt lucrurile pe care trebuie să le știi despre fațetele dentare!   

Află care sunt miturile despre fațetele dentare din acest material.

Primul pas spre fațetele dentare îl reprezintă aspectul dinților tăi. Dacă aceștia au o formă inestetică sau o culoare neplăcută, atunci poți recurge la acest serviciu stomatologic. Poate dinții sunt pătați sau au nuanțe diferite și vrei ca aceștia să aibă o singură culoare. Sau poate că sunt fisurați sau au spații mari între ei. Indiferent de situație, primul pas este consultul de specialitate, pentru a vedea dacă într-adevăr există posibilitate de fațetare dentară.

De menționat este faptul că dacă problema de estetică este direct legată de poziția dinților, înainte de toate este recomandat un consult ortodontic, pentru că nu toate malpozițiile dentare pot fi rezolvate prin fațetare dentară.

Citește mai multe despre ”Ce înseamnă personalizarea fațetelor dentare și cum îngrijești fațetele dentare”

Dacă ai o problemă legată de erupția anormală a dinților, specialiștii SWISSDENT te așteaptă pentru a găsi cea mai bună soluție pentru tine.

Share: