Ți-ai programat concediul și abia aștepți acele zile libere, pentru a putea să îți reîncarci bateriile și să te relaxezi în adevăratul sens al cuvântului. Înainte de a pleca în concediul mult visat, citește acest material, pentru a putea preveni sau ameliora eventualul disconfort care apare. Dinții tăi pot fi în pericol, dacă nu ești atent(ă)!
Momentele de relaxare se apropie și abia aștepți să te bucuri de ele. Ceea ce trebuie să știi este că dinții tăi au nevoie de îngrijire corespunzătoare și în timpul vacanței, de aceea îți recomandăm să citești acest material. Cum îți îngrijești dinții în vacanță și ce să faci dacă apar probleme dentare? Specialiștii SWISSDENT îți explică detaliat în acest material.
Atenție la excesul de alimente ce pot pigmenta dinții!
Cafeaua și vinul roșu sunt doi dintre cei mai mari dușmani ai tăi, mai ales dacă ai fațete sau implanturi dentare, pentru că pot pigmenta zâmbetul. Cu o îngrijire orală corespunzătoare, riscul este redus la zero. Așa că mare atenție la cât de des te speli pe dinți în vacanță! Igiena dentară trebuie menținută și în momentele de relaxare.
Spălatul pe dinți nu este opțional în vacanță
Dinții au nevoie și în vacanță de aceeași îngrijire ca acasă: periaj dentar de două ori pe zi, apă de gură și ață dentară. În acest fel, diminuezi riscurile de a te alege cu diferite afecțiuni dentare sau de formare a plăcii bacteriene. Dacă ești încontinuu pe drum, alege varianta unei spume de igienizare a dinților, pe care o poți folosi oriunde mergi, simplu și rapid.
Dacă ai afecțiuni dentare, cere un tratament înainte de a pleca în concediu!
Nu pleca în concediu până nu faci o vizită medicului stomatolog, mai ales dacă ai afecțiuni dentare sau ești în proces de recuperare după intervenții dentare mai complexe. Este important ca dinții tăi să fie complet vindecați, pentru a elimina orice fel de surpriză neplăcută ce apare pe parcurs.
Atenție la alimentele dure
Fie că ai fațete dentare, implant dentar sau dinții naturali, mare atenție la alimentele ce au coajă dură, precum nucile. Tentația de a încerca diferite fructe exotice este foarte mare, însă atenție la cum le mănânci. Coaja nu se sparge niciodată cu dinții, pentru că te poți alege cu traumatisme dentare, cum ar fi fracturile. Grijă mare atunci când consumi alimente și alege întotdeauna variantele cele mai sigure pentru dinții tăi.
Abcesul dentar poate fi o amenințare pentru concediu
O igienă dentară necorespunzătoare îți crește riscul de a te alege cu abces dentar sau gingivite, pe care cu greu le poți trata atunci când ești departe de casă. Dacă știi că ai o predispoziție către acest tip de afecțiuni, mergi la un consult de specialitate înainte și roagă-l pe medicul stomatolog să îți dea câteva sfaturi, eventual să îți recomande și soluții de tratament, preventiv.
Ce faci cu durerea de dinți și inflamațiile?
Dacă durerea de dinți și inflamațiile apar în concediu și te-au luat pe nepregătite, poți merge la farmacie și să soliciți antialgice și antiinflamatoare. Trebuie să știi că în unele cazuri, remediile naturiste pot funcționa foarte bine. Cuișoarele, de exemplu, pot ajuta la ameliorarea durerii de dinți, acestea fiind de folos și în eliminarea simptomelor unei infecții dentare. Imediat cum te întorci din concediu, programează-te pentru un consult de specialitate. Posibil ca afecțiunea să fie mai serioasă decât crezi și să ai nevoie de intervenții complexe.
Ce faci dacă ai un traumatism dentar?
Traumatismele dentare pot apărea atunci când ești în concediu, iar cauzele pot fi multiple. Un mic moment de neatenție și dantura este afectată. Dacă apar traumatisme dentare, ideal este să mergi la cea mai apropiată clinică stomatologică, pentru remedierea problemei. Dacă nu există această posibilitate, atunci autoevaluează gravitatea situației și sună medicul stomatolog, pentru a te sfătui cu privire la acest aspect. Dacă traumatismul dentar este minor și nu produce durere acută, monitorizează cu atenție simptomele și consuma cât mai multe alimente moi, pentru a nu solicita dantura și masticația. Dacă dintele este ciobit sau fracturat și doare, atunci din nefericire, va trebui să scurtezi concediul și să ajungi la un consult stomatologic.
Kitul de urgență pentru dinții tăi ar putea fi o soluție la fel de eficientă, care să te ajute să reduci riscurile sau disconfortul dentar. Acest kit poate să conțină periuța și pasta de dinți, o apă de gură și ață dentară, alături de antialgice și antiinflamatoare recomandate de medicul stomatolog.