Dinții au nevoie de îngrijire specială, în funcție de vârsta pe care o are pacientul. La pacienții copii, sunt anumite recomandări ce pot ajuta la menținerea sănătății orale pentru o mai lungă perioadă de timp, mai ales în condițiile în care dinții sunt de lapte. În cazul persoanelor în vârstă, igiena orală se realizează diferit, în funcție de lucrările dentare existente sau a protezelor. Acestea sunt cele mai bune sfaturi legate de modul în care poți să îți îngrijești dantura, în funcție de vârsta pe care o ai.
Sănătatea orală este importantă, mai ales în cazul copiilor și a persoanelor în vârstă, unde este nevoie de atenție specială.
Cum se realizează periajul la copii?
Periajul dentar va fi făcut de un adult, până în jurul vârstei de 7-8 ani, deoarece copilul nu are încă dexteritatea necesară și nici răbdarea de a-și peria dinții corespunzător. Periajul dentar poate începe încă din momentul în care erup dinții temporari și poate fi efectuat cu degetul sau prin utilizarea unor comprese îmbibate în apă. Indiferent de metoda aleasă pentru realizarea periajului dentar la copii, este important ca mișcările să fie circulare și ușoare, mai ales atunci când vorbim de dințișorii care au erupt proaspăt. Ca sfat general, pentru a preveni apariția cariilor de lapte, este important ca micului pacient să nu îi fie date lichide îndulcite seara.
Ca frecvență, periajul dentar este nevoie să fie efectuat de minim două ori pe zi, o dată dimineața și o dată seara, timp de minim 3 minute. Mișcările de periaj se fac dinspre gingie spre dintele propriu-zis, pentru a evita infectarea gingiilor cu bacteriile acumulate între spațiile dentare sau la nivelul dinților.
Supravegherea copilui este importantă în momentul în care efectuează periajul dentar, până când învață mișcările corecte.
Ulterior, odată cu primul consult stomatologic, medicul stomatolog poate arăta atât părintelui, cât și copilului, modul în care se efectuează corect un periaj dentar.
Care sunt cele bune periuțe de dinți pentru copii ?
Sunt recomandate periuțele de dinți care au capul scurt, pentru a putea ajunge și la molarii din spate cu periajul. Periuțele care au rigiditate medie și sunt rotunjite elimină riscul de a leza gingiile, de aceea sunt de preferat.
Mânerul periuței de dinți este la fel de important. Dacă acesta este ușor de utilizat, atunci periajul în sine va decurge rapid, fără dificultate. Dacă mânerul este greu de prins sau mult prea gros pentru a putea fi utilizat, atunci întreaga acțiune de periaj va deveni mult mai complicată.
Periuțele naturale nu sunt recomandate neapărat, pentru că acestea ajută la acumularea bacteriilor.
Periuțele electronice se numără printre metodele cele mai eficiente de curățare a dinților copiilor, fiind mult mai ușor de utilizat decât cele manuale, mai ales în cazul copiilor.
Îngrijirea dinților în cazul persoanelor în vârstă
Odată cu înaintarea în vârstă, apar diferite afecțiuni dentare și crește riscul de apariție al paradontozei sau a pierderii totale a dinților. Din cauza acestor riscuri, precum și a degradării naturale a structurii osoase dentare, crește și sensibilitatea dinților, care au nevoie de mult mai multă atenție în cazul persoanelor în vârstă. Din aceste puncte de vedere, controalele stomatologice de rutină sunt recomandate, pentru a ajuta la diagnosticarea timpurie a afecțiunilor dentare specifice vârstei.
Folosirea pastei de dinți cu fluor este recomandată, pentru a preveni apariția cariilor pe suprafețele radiculare. Utilizarea aței dentare este și ea recomandată, pentru a reduce acest risc și pentru a menține dantura sănătoasă.
Înaintarea în vârstă vine și cu predispoziția către retracție gingivală și implicit către sensibilitate dentară accentuată. Odată ce se instalează această sensibilitate, înlocuiți pasta de dinți normală cu o pastă pentru dinți sensibili și programați-vă pentru un consult. De multe ori, cauzele sensibilității dentare țin și de alte afecțiuni, de aceea este important identificarea cauzei exacte. Poate fi vorba implicit de o fractură dentară.
Protezele dentare au nevoie de îngrijire specială, de aceea este important să respectați recomandările primite de la medicul de specialitate în ceea ce privește igiena orală, pentru a evita apariția problemelor.
O problemă care pune în pericol sănătatea dentară la persoanele în vârstă este și gura uscată, ce apare în urma consumului de medicamente și a anumitor boli. Această afecțiune, netratată, duce la deteriorarea accelerată a dinților, tocmai de aceea este nevoie de un consult de specialitate.
Este recomandată și grija la alimentație în cazul persoanelor în vârstă, evitarea alimentelor prea dulci sau prea sărate fiind de preferat.
Periajul dentar se efectuează de minim două ori pe zi, delicat, fără presiune, pentru a proteja dinții naturali sau lucrările existente. În cazul implanturilor dentare, este recomandată utilizarea dușului bucal ca metodă extra de curățare dentară.
Îngrijirea dinților în cazul adulților
Dacă adulții nu suferă de probleme dentare, îngrijirea zilnică a dinților este cea obișnuită: periaj dentar dimineața și seara sau, dacă este posibil, după fiecare masă, timp de minim 3 minute.
Rutina de îngrijire zilnică a dinților implică utilizarea aței dentare și a apei de gură. Dușul bucal este recomandat, de asemenea, în cazul persoanelor cu implanturi dentare.
În cazul dinților sensibili, este recomandată utilizarea unei periuțe de dinți cu peri moi, care să protejeze smalțul și implicit gingiile. Dacă nu există această sensibilitate, periuțele de dinți cu peri medii sau tari sunt eficiente pentru a îngriji dinții zilnic.