Halena sau respirația urât mirositoare crează de fiecare dată un mare disconfort pacientului, putând duce inclusiv la anxietate. Chiar dacă pare un simptom inofensiv, realitatea este cu totul și cu totul alta. Află ce este halena și de ce poate fi periculoasă pentru sănătatea ta!
Halena sau halitoza apare destul de frecventă, atât în rândul pacienților femei, cât și în rândul pacienților bărbați. Unele studii spun că halitoza este motivul pentru care se prezintă la stomatolog până la 50% din pacienți, iar 1 din 4 pacienți suferă frecvent de halitoză constant. Dacă aceasta este ocazională, este foarte posibil să poată fi rezolvată prin schimbarea sau eliminarea obiceiurilor novice și printr-o igienă orală corespunzătoare. Dacă aceasta este cronică, atunci este recomandat consultul de specialitate.
Care sunt cauzele care duc la instalarea halitozei?
Cauzele care duc la instalarea acesteia sunt multiple. Printre acestea se pot număra:
Igienă orală necorespunzătoare
- Consumul unor alimente precum ceapă, dulciuri în exces, carne și produse lactate
- Consumul de cafea și fumatul pot fi două cauze importante pentru apariția halitozei, din cauza faptului că deshidratează mucoasa bucală
- Deficitul de vitamine precum vitamina A și vitamina C
- Infecția cu germeni anaerobi
- Eliminarea de amoniu în cazul insuficienței renale
- Carii, parodontoze, gingivită, abcese dentare sau proteze care nu au fost igienizate
- Restaurări dentare defectuoase
- Anumite afecțiuni digestive
- Diferite tipuri de infecții, precum sinuzite sau amigdalitate
- Efect al consumului de anumite medicamente
De asemenea, schimbările hormonale, febra și deshidratarea pot fi cauze principale pentru halitoză. De aceea, femeile aflate la menstruație, menopauză sau cele însărcinate pot avea respirație urât mirositoare.
Dacă halitoza este constantă, atunci este indicat un consult de specialitate. Programează-te acum pentru o consultație de specialitate la SWISSDENT!
Ce simptome are halitoza?
Mirosul neplăcut nu este singurul simptom al halitozei. Pacienții mai pot observa depuneri de tartru la baza dinților, saliva groasă, gura uscată, precum și gustul acru sau metalic în gură.
Cum este diagnosticată halitoza?
Halitoza este diagnosticată printr-o examinare clinică scurtă, mai exact prin metode organoleptice, în cele mai multe dintre cazuri. Pacientul va fi rugat să sufle de la o distanță de 10 cm. Există și metode specifice pentru identificarea hidrogenului sulfurat din aerul respirat, dar nu sunt atât de des utilizate.
Tratamentul halitozei ține foarte mult de cauza care a declanșat-o. În aproape 90% din cazuri, cauzele sunt de natură stomatologică. Medicul de specialitate este singurul care poate recomanda un plan de tratament. Uneori, o simplă igienă orală corespunzătoare sau eliminarea unor obiceiuri nocive sunt suficiente. Alteori, este nevoie de lucrări complexe de estetică, protetică dentară sau implantologie, în funcție de situație.
Dacă această cauză declanșatoare nu este de natură stomatologică, atunci medicul de specialitate te va direcționa către un alt specialist, cel mai probabil un medic de Medicină Internă, care poate diagnostica afecțiunea de care suferi.
Cum poate fi prevenită halitoza?
Există destul de multe metode prin care halitoza poate fi prevenită. Acestea pot include, printre altele:
- Igiena orală corectă și completă: periaj de minim 2 ore/zi, ață dentară sau duș bucal, apă de gură
- Evitarea consumului de alcool și a fumatului
- Evitarea consumului de alimente bogate în zahăr
- Hidratare corespunzătoare
- Respectarea intervalelor recomandate pentru efectuarea controalelor stomatologice de rutină