• 0721179179
  • Str. Gh.Doja, nr.7, bl. 35F, Ploiești
  • Luni - Vineri: 09:00 - 20:00
Parodontoza: cauze, simptome și tratament

Parodontoza: cauze, simptome și tratament

Parodontoza sau boala dinților frumoși este una dintre cele mai frecvent întâlnite afecțiuni dentare. Chiar dacă pare inofensivă la început, aceasta poate duce la pierderea dinților și la apariția complicațiilor dentare. De aceea, este recomandat să fie tratată încă din primele etape. Află din acest material care sunt cauzele parodontozei, simptomele parodontozei, precum și soluțiile de tratament pe care ți le recomandă specialiștii SWISSDENT.

Parodontoza sau boala parodontală este o boală care afectează structura oaselor și a țesuturilor care susțin dinții, adică a paradonțiului. De foarte multe ori, aceasta este cauzată de infecțiile și bacteriile existente la nivelul cavității orale, factorii genetici fiind și ei destul de importanți.

Care sunt cauzele parodontozei?

Acumularea plăcii bacteriene este principala cauză care duce la apariția parodontozei. Placa bacteriană se formează frecvent pe dinți și poate fi eliminată numai printr-o igienă orală corespunzătoare: periaj de minim 2 ori pe zi, utilizarea apei de gură și a aței dentare.

Dacă nu există igienă orală corespunzătoare, placa bacteriană se întărește și duce la apariția tartrului, care nu poate fi îndepărtat printr-un periaj normal, ci numai prin periaj dentar profesional, realizat în cadrul cabinetului stomatologic. Atunci când tartrul se acumulează și nu este îndepărtat, afectează gingiile, în primă etapă. Ulterior, apar complicațiile.

În multe dintre cazuri, factorul genetic joacă un rol foarte important. Chiar dacă parodontoza afectează în principal adulții, riscul ca aceasta să se instaleze și la copii este destul de mare.

Alți factori care mai pot favoriza apariția parodontozei sunt: dereglările hormonale, fumatul și alimentația.

Care sunt simptomele parodontozei? 

Prima etapă de instalare a parodontozei este foarte ușor trecută cu vederea de o mare parte din pacienți: durere și senzație de disconfort. Ulterior, apar sângerarea gingivală și inflamarea gingiilor, care sporesc disconfortul și transformă spălatul pe dinți și mâncatul în cele mai mari coșmaruri. Aceasta este etapa în care se instalează gingivita, trecută cu vederea de marea majoritate a pacienților.

După instalarea gingivitei, evoluția bolii parodontozei este din ce în ce mai rapidă, iar simptomele cele mai evidente sunt:

  • Retracția gingivală, care dă senzația unor dinți alungiți
  • Respirația urât mirositoare
  • Dureri la mestecarea alimentelor;
  • Durere sau disconfort la contactul cu alimente foarte reci sau foarte calde;
  • Dinți mobili sau dinți care își schimbă poziția
  • Apariția pungilor parodontale (abcese).

 Ce soluții de tratament există pentru parodontoză?

O mare parte a pacienților ajung la medicul de specialitate în momentul în care parodontoza este ireversibilă, ca evoluție. Din fericire, există soluții de tratament pentru parodontoză. Acestea sunt adaptate în funcție de stadiul bolii parodontale.

Dacă boala este diagnosticată în fazele timpurii, o posibilă soluție de tratament poate fi eliminarea cauzelor care au dus la instalarea bolii, și anume tartrul cu placa bacteriană. De asemenea, medicul de specialitate poate recomanda inclusiv folosirea unor produse cu efect antibiotic și antibacterian.

Dacă parodontoza se află în stadiu avansat și s-a instalat pierderea dinților, o soluție de tratament poate fi implantul dentar.

Descoperă pachetele de implant dentar – Dinți ficși în 24 de ore, propuse de specialiștii SWISSDENT.

De reținut este faptul  că paradontoza poate fi prevenită foarte ușor, prin respectarea unei igiene orale corespunzătoare și o alimentație echilibrată.

Share: