• 0721179179
 • Str. Gh.Doja, nr.7, bl. 35F, Ploiești
 • Luni - Vineri: 09:00 - 20:00
Fațete dentare, coroane dentare sau punți dentare? Când sunt recomandate?

Fațete dentare, coroane dentare sau punți dentare? Când sunt recomandate?

Vrei să ai un zâmbet perfect? Există mai multe metode prin care îl poți obține: fațete dentare din ceramică presată, coroane dentare sau punți dentare din zirconiu și ceramică presată. Varianta optima de reconstrucție a zâmbetului este aleasă de medicul stomatolog, în funcție de complexitatea situației. Când sunt folosite fațetele dentare, când sunt recomandate punțile dentare și ce sunt coroanele dentare? Aflați de la specialiștii SWISSDENT.

Dacă îți dorești să poți zâmbi din nou, protetica și estetica dentară sunt specialitățile care te pot ajuta să îți recapeți încrederea în tine. Dinții fracturați, ciobiți, dinții pătați și chiar dinții lipsă pot fi reparați prin diferite tehnici, în funcție de problema existentă și starea generală a dinților neafectați.

Cu excepția implantului dentar, sunt 3 servicii de Estetică și Protetică dentară ce te pot ajuta:

 • Fațetele dentare
 • Coroanele dentare
 • Punțile dentare

Fiecare din aceste lucrări protetice are scopul ei clar definit și poate fi recomandată numai în anumite situații. În acest material ne vom referi doar la:

 • Fațetele dentare din ceramică presată e.max
 • Coroanele dentare din zirconiu și ceramică presată
 • Punțile dentare zirconiu și ceramică presată

Motivul este simplu: acestea sunt recomandările specialiștilor SWISSDENT, rezistente, durabile și cu multiple avantaje față de variantele clasice.

Cum este aleasă soluția de tratament?

Totul începe cu un consult de specialitate, în cadrul căruia medicul stomatolog analizează situația pacientului, prin examinare clinică și un set de investigații suplimentare, precum radiografii, de cele mai multe ori. Planul de tratament pentru reconstrucția zâmbetului este recomandat în funcție de:

 • Vârsta pacientului
 • Complexitatea problemei existente
 • Stadiul dinților învecinați și starea generală de sănătate dentară

În funcție de recomandări, pacientului i se poate lua un mulaj dentar, pe baza căruia să fie realizate lucrările de protetică dentară, în cadrul laboratorului de tehnică dentară.

Fațetele dentare din ceramică presată e.max

Fațetele ceramice sunt foi subțiri de material ceramic (cu o grosime cuprinsă între aproximativ 0,3 și 0,7 mm), care acoperă dintele. Grosimea fațetelor dentare depinde de mulți factori, cum ar fi:

 • culoarea dintelui acoperit
 • poziția care trebuie corectată sau defectul care trebuie îmbunătățit.

Fațetele ceramice reprezintă un tratament conservator, care păstrează dintele intact, fără a afecta durata de viață a acestuia.

Fațetele ceramice se aplică pe toți acei dinți care sunt vizibili atunci când zâmbim, de la premolar la premolar, atât în arcada superioară, cât și în cea inferioară.

Fațetele dentare din ceramică presată au mult mai multe avantaje decât cele din materiale compozit, de aceea sunt și recomandate de specialiștii SWISSDENT.

În primul rând, rezistența și durabilitatea acestora este mult mai ridicată decât în cazul fațetelor de compozit.

Un aspect foarte important este că porțelanul nu își schimbă culoarea și este foarte rezistent la uzură. Fiind un material ”stabil”, scade orice fel de risc estetic asociat.

Coroanele dentare din ceramică presată și zirconiu

Frecvent recomandate pentru rezistența și durabilitatea lor extinsă, coroanele dentare ajută și ele la reconstruirea zâmbetului unui pacient, în funcție de particularitățile cazului.

Coroanele dentare sunt cele care acoperă complet dintele. Pentru a monta o coroană, dintele trebuie să fie sculptat și șlefuit. Mai important, dintele pe care se aplică această coroană trebuie să fie sănătos și stabil. Șlefuirea dintelui se face până la dentină, de obicei, înlăturând straturile exterioare afectate. 

Coroanele dentare  sunt o soluție eficientă, folosită de mai mult de 100 de ani.

Acestea sunt recomandate în cazul dinților serios afectați de diferite boli sau care au un grad mare de ”uzură”, rolul lor fiind atât estetic, cât și funcțional. Acestea sunt doar câteva situații în care sunt recomandate coroanele dentare:

 • dinții au diferite colorații ce nu se pot remedia prin albire
 • în urma tratamentului de canal
 • există o afectare de mai mult de 50% din cauza cariilor

Coroanele dentare din ceramică presată au o rezistență ridicată, fiind foarte puțin probabil să fie supuse fracturilor. De asemenea, coroanele dentare din ceramică presată nu își schimbă culoarea. Rezistența la masticație este foarte mare, iar aspectul estetic, net superior altor variante.

Coroanele dentare din zirconiu sunt asemanatoare dinților naturali, rezultatele estetice fiind cu adevarat deosebite.

Datorită faptului că sunt foarte rezistente, coroanele dentare sunt recomandarea perfectă în cazul persoanelor cu bruxism sau a celor care au obiceiul de a ”ronțăi” diferite obiecte, precum creioane sau pixuri.

Punțile dentare din ceramică presată și zirconiu

Punțile dentare sunt tot lucrări protetice, al căror scop este de a reda funcționalitatea dentară, dincolo de aspectul estetic. În general, punțile dentare sunt recomandate pentru restaurarea dinților lipsă sau pentru a proteja dinții afectați. O punte dentară este formată din 3 sau 4 elemente, care sunt stabilizate prin elemente care utilizează dinții învecinați spațiului edentat.

Puntea dentară nu are contraindicații și costă, într-adevăr, mai puțin, decât implanturile dentare. Este o lucrare stabilă, cu rezultate estetice superioare și o perioadă redusă de acomodare pentru pacient.

Sunt mai multe variante de realizare a punților dentare, una din cele mai folosite fiind puntea dentară pe implanturi

Punțile dentare din ceramică și zirconiu au o durabilitate extinsă și sunt mult mai stabile, tocmai de aceea și sunt recomandate de specialiștii SWISSDENT.

Share: