• 0721179179
  • Str. Gh.Doja, nr.7, bl. 35F, Ploiești
  • Luni - Vineri: 09:00 - 20:00
Cum se formează caria dentară și cum pot fi tratate cariile?

Cum se formează caria dentară și cum pot fi tratate cariile?

Cariile dentare sunt una dintre cele mai des întâlnite afecțiuni ale dinților și pot apărea la orice vârstă.  Este important să știi ce sunt cariile, cum se formează acestea și cum pot fi tratate, pentru a putea ști cum să le previi. Citește acest articol pentru a afla toate informațiile de care ai nevoie.

Caria dentară poate să apară la orice vârstă, cauza principală fiind igiena orală necorespunzătoare.

Ce sunt cariile dentare?

O carie dentară este o deteriorare a dintelui și apare atunci când bacteriile aflate la nivelul cavității orale (existente sub formă de placă dentară) produc acizi care atacă smalțul dintelui. Acest proces poate duce la formarea unei cavități (un orificiu sau o leziune) în dinte.

Caria dentară este una dintre cele mai frecvente probleme de sănătate orală și poate afecta persoane de toate vârstele.

Cum se formează cariile?

O carie dentară se formează în timp. Există mai multe etape ale formării unei carii, pe care este important să le cunoști.

Formarea plăcii dentare

Placa dentară se formează când zahărul și amidonul din alimente interacționează cu bacteriile existente la nivelul cavității orale. Aceasta se atașează de suprafața dinților și, dacă nu este îndepărtată prin periaj, începe să erodeze smalțul dentar.

Erodarea smalțului

Acizii produși de bacteriile din placa dentară încep să erodeze smalțul dinților, stratul exterior dur al acestora. Odată ce smalțul este slăbit, riscul de a dezvolta carii crește semnificativ, tocmai de aceea este și foarte important să se respecte intervalele regulate pentru consult stomatologic.

Formarea cavităților

Continuarea eroziunii smalțului conduce la formarea cavităților, adică mici orificii sau deschideri existente la nivelul dinților. Inițial, acestea pot fi superficiale, dar pot deveni mai profunde, afectând straturile interioare ale dintelui.

Simptome ale cariilor dentare

Simptomele cariilor pot varia, în funcție de mărimea și localizarea lor. Unele dintre simptomele comune includ:

  • Durere sau sensibilitate atunci când pacientul mănâncă sau consumă băuturi dulci, reci sau calde.
  • Cavități sau pete maronii vizibile la nivelul dinților.
  • Durere spontană sau constantă la nivelul dinților afectați.

Cum este diagnosticată o carie?

Cariile sunt de obicei diagnosticate în timpul consultațiilor stomatologice de rutină. Dentistul poate folosi instrumente speciale pentru a testa suprafețele moi ale dinților, indicând prezența cariilor. Radiografiile dentare sunt, de asemenea, utile pentru a detecta eventuale carii care nu sunt vizibile la examinarea orală.

Cum pot fi tratate cariile dentare?

Tratamentul cariilor nu este doar o necesitate pentru a preveni durerea și disconfortul, ci este, de asemenea, esențial pentru a evita complicații mai grave, care pot afecta structura dentară și sănătatea pe termen lung. Există mai multe soluții pentru tratarea cariilor. Cele mai cunoscute dintre acestea sunt:

Plombe (Obturații): Pentru carii mici până la moderate, se folosesc plombele pentru a umple cavitățile. Materialele utilizate includ rășini compozite, amalgam sau ceramică.

Coroane: Pentru carii extinse, care au deteriorat o mare parte din dinte, poate fi necesară o coroană dentară. Aceasta înlocuiește întreaga parte deteriorată a dintelui.

Tratamente endodontice (Tratamentul canalului radicular): Când caria afectează pulpa (centrul) dintelui, poate fi necesar un tratament endodontic. Acesta implică îndepărtarea țesutului infectat și înlocuirea lui cu un material.

Extracții dentare: În cazurile mai grave, unde dintele este prea deteriorat pentru a fi salvat, poate fi necesară extracția acestuia.

Cum pot fi prevenite cariile?

Prevenirea este întotdeauna preferată în locul tratamentului. Pentru a preveni cariile:

  • Periați-vă dinții de două ori pe zi cu o pastă de dinți cu fluor.
  • Folosiți ață dentară zilnic.
  • Limitați consumul de zaharuri și carbohidrați.
  • Faceți vizite regulate la dentist pentru curățări și examinări.

Cariile dentare sunt o problemă cât se poate de serioasă de sănătate orală, dar cu o bună igienă orală și controale dentare regulate, pot fi prevenite și tratate eficient. Este esențial să acționați rapid la primele semne ale cariilor pentru a evita complicații mai serioase.

Share: