• 0721179179
  • Str. Gh.Doja, nr.7, bl. 35F, Ploiești
  • Luni - Vineri: 09:00 - 20:00
Ce trebuie să știi despre sensibilitatea dentară în timpul sezonului rece

Ce trebuie să știi despre sensibilitatea dentară în timpul sezonului rece

Temperaturile scăzute pot favoriza apariția durerilor de dinți, mai ales la persoanele care au o predispoziție către sensibilitate dentară. Dacă și tu de confrunți cu dureri de dinți pe timpul iernii, specialiștii SWISSDENT îți recomandă să citești acest material despre sensibilitatea dentară în timpul sezonului rece.

Sensibilitatea dentară afectează mai mult de 50% din populația adultă de la nivelul întregii planete. Această sensibilitate dentară se poate manifesta fie la nivelul dintelui sau la nivelul suprafeței radiculare, cauza fiind subțierea smalțului dentar sau retragerea gingivală.

Această subțiere a smalțului dentar expune suprafața dintelui și reduce în acest fel protecția oferită întregului dinte.   

Ce înseamnă sensibilitate dentară?

Sensibilitatea dentară se poate manifesta prin apariția durerii de dinți la consumul alimentelor foarte calde sau foarte reci. De asemenea, expunerea la frig poate și ea să accentueze durerea de dinți și implicit sensibilitatea dentară.

Sensibilitatea dentară poate fi resimțită ca intensitate fie ca un disconfort minor, fie ca o durere ascuțită, ce se poate extinde și la structurile dentare învecinate.  

Sensibilitatea dentară la rece poate fi un simptom pentru alte afecțiuni ale dinților?

De cele mai multe ori, sensibilitatea dentară nu este un semn pentru prezența unor afecțiuni grave. Pe de altă parte, sensibilitatea dentară are nevoie de atenție specială și de un consult de specialitate, pentru a elimina celelalte posibile cauze existente.

Se întâmplă ca uneori, pacienții care vin cu sensibilitate dentară la rece/frig să prezinte o carie în stadii incipiente, de exemplu sau diferite afecțiuni ale gingiilor. Aceasta poate să apară fie la consumul de alimente reci, fie în urma expunerii de la frig.

Spălarea agresivă a dinților, precum și utilizarea unui anumit tip de produse de îngrijire dentară sau chiar diferite practici de îngrijire dentară pot duce și ele la apariția sensibilității dentare.

Sensibilitatea dentară apare și în urma retragerii gingivale, specifice stadiilor incipiente ale bolii parodontale. Atunci când gingiile se retrag, dintele este expus și predispus să fie mult mai sensibil la factorii termici, de cald sau rece.

De asemenea, și tratamentele de albire dentară pot duce la apariția unei anumite sensibilități dentare.

Bruxismul și stresul sunt alți doi factori care duc la apariția sensibilității dentare la frig, tocmai prin faptul că bruxismul, de exemplu, duce la uzura smalțului dinților și expunerea dentinei.

O fisură existentă la nivelul dinților se poate dezvolta și poate duce implicit la sensibilitate la temperaturi calde sau reci. Cauza o reprezintă faptul că odată cu fisura, structura dintelui permite accesul la nerv pentru orice fel de factor extern, inclusiv temperaturile reci/frig.

Când există această sensibilitate dentară, consultul stomatologic este primul pas pe care pacientul are nevoie să îl facă. Medicul dentist este singurul care poate spune dacă sensibilitatea dentară indică o afecțiune a dinților, cum ar fi carie sau boală parodontală.

Schimbarea pastei de dinți poate ajuta la ameliorarea sensibilității dentare?

Schimbarea alimentației și a obiceiurilor zilnice reprezintă, de cele mai multe ori, cea mai bună soluție pentru ameliorarea sensibilități dentare. În concluzie, da, folosirea unei alte paste de dinți poate produce schimbări în bine la nivelul durerii de dinți. Există paste de dinți desensibilizante, pe care medicul stomatolog vi le poate recomanda.

Periuța de dinți, importantă în sensibilitatea dentară

O periuță de dinți care are perii foarte tari face mai mult rău decât bine în cazul dinților sensibili. Atunci când alegeți o periuță de dinți, cel mai bine este ca aceasta să aibă perii moi. Mare atenție la modul în care curățați suprafața dentară, un periaj agresiv poate să accentueze durerea de dinți. Varianta cea mai bună este să efectuați mișcări verticale, ușor circulare, fără ca perii periuței să fie indoiți la contactul cu dintele. În acest fel, vă și asigurați că presiunea exercitată asupra suprafeței dentare este una minimă.

Băuturile carbogazoase duc la durere de dinți

Băuturile carbogazoase duc la uzura smalțului dentar și implicit la accenturarea sensibilității dentare sau chiar declanșarea acesteia. Consumul de alimente precum citricele, murăturile, sucurile acidulate, roșiile este recomandat a fi efectuat cu moderație.

Dacă sensibilitatea dentară începe să interfereze cu activitățile zilnice, atunci este recomandat să veniți la un consult de specialitate pentru identificarea exactă a cauzei care a dus la apariția acestui simptom.

Periajul efectuat corect, de două ori pe zi, timp de două minute, cu o pastă de dinti non-abrazivă, precum și utilizarea aței dentare poate ajuta la reducerea riscului de a dezvolta sensibilitate dentară.

 

Share: