Durerile de dinți nu trebuie ignorate, indiferent de intensitatea lor. De multe ori, acestea pot ascunde afecțiuni mai grave, care pot necesita tratament stomatologic imediat. Abcesul dentar este una din cauzele care pot duce la apariția durerilor de dinți și poate să apară inclusiv la copii. Ce este abcesul dentar și cum poate fi tratat? Specialiștii SWISSDENT răspund acestor întrebări și îți oferă cele mai bune recomandări!
Abcesul dentar este una din cele mai des întâlnite afecțiuni dentare, atât în rândul pacienților adulți, cât și copii. Nu există pacient care să nu fi avut acest tip de afecțiune, ușor de recunoscut după durerea instalată la nivelul dintelui și inflamarea gingiei. Mare atenție însă, abcesul dentar poate duce către complicații, ceea ce îl transformă într-o afecțiune ce nu trebuie ignorată sub nicio formă!
De ce apare abcesul dentar?
Majoritatea afecțiunilor dentare apar în urma îngrijirii necorespunzătoare a cavității orale și a dinților. Abcesul dentar nu face excepție din acest punct de vedere. Cauzele apariției abcesului dentar sunt reprezentate de acumularea de bacterii pe suprafața dinților și gingiilor. În unele cazuri, abcesul dentar poate fi cauzat de o leziune sau traumatism al dintelui, precum și de boala parodontală.
În majoritatea cazurilor, abcesul dentar se manifestă prin durere la nivelul locului afectat (dintelui), durere care se intensifică și care nu poate fi calmată prin administrarea de medicamente antialgice.
Dincolo de acest simptom ce poate împiedica pacientul să desfășoare activitățile zilnice normale, mai pot apărea și alte simptome, precum:
- Respirație urât mirositoare
- Dureri în timpul masticației
- Schimbarea culorii dintelui
- Sensibilitate dentară, manifestată prin durere
- Umflarea gingiei
- Apariția unei pungi de puroi la baza dintelui afectat
- Sângerări gingivale
- Febră
- Salivare excesivă
Câte tipuri de abces dentar există?
Sunt mai multe tipuri de abces dentar, în funcție de zona afectată.
- Abcesul dentar periapical – Când pulpa dintelui este afectată de bacterii sau de o carie în stadiu avansat
- Abcesul dentar parodontal – Este produs de boala parodontolă și apare pe suprafața gingiei.
- Abcesul dentar gingival – Se formează o pungă de puroi la nivelul gingiei
Toate tipurile de abces dentar sunt periculoase, însă abcesul dentar perapical se poate extinde la nivelul altor țesuturi, de la nivelul gâtului și capului, ducând la complicații grave.
Cum poate fi tratat abcesul dentar?
Există mai multe metode prin care poate fi tratat abcesul dentar. Important este ca pacientul să ajungă la un consult stomatologic în timp util, înainte să apară complicațiile.
- Drenarea infecției sau a pungii cu puroi – Punga de puroi este desfăcută, puroiul drenat, iar zona afectată este curățată cu soluție salină
- Tratamentul de canal – În cadrul acestei proceduri, pulpa dentară infectată este îndepărtată, iar canalele sunt sigilate ulterior
- Dacă infecția s-a extins sau dintele nu mai poate fi salvat, medicul stomatolog poate recomanda inclusiv extracția dentară
De asemenea, pentru creșterea eficienției tratamentului, este posibil să fie necesară administrarea de antibiotice.
Abcesul dentar poate să devină o urgență stomatologică, dacă pacientul amână consultația de specialitate. Tratamentul de urgență implică drenarea puroiului sau chiar extracția dintelui, după caz.
Mare atenție! Un abces dentar netratat se poate extinde și poate pune real în pericol viața pacientului, una din cele mai grave complicații fiind septicemia.
Abcesul dentar poate fi prevenit prin menținerea unei igiene orale corespunzătoare și prin respectarea intervalelor recomandate pentru consultații stomatologice de rutină.